Alimentació de l'embarassada
L'alimentació ha de ser sana, variada, ordenada i equilibrada.
Que la mare s'engreixi massa és tan perjudicial per al nen, com que augmenti poc de pes. Durant l'embaràs, l'ideal és augmentar entre 6-7 a 12-13 Kg. Les desviacions de la normalitat poden ser font de problemes tant per la mare com per al fill.
El pes que s'augmenta durant l'embaràs es distribueix de la següent manera:
Nadó: 3400 gr.
Placenta: 650 gr.
Líquid amniòtic: 800 gr.
Augment de l'úter: 900 gr.
Teixit mamari matern: 450 gr.
Volum sanguini matern: 1250 gr.
Líquid dels teixits materns: 1360 gr.
Grasa materna: 3200 gr
L'embarassada ha de menjar pensant en les necessitats pròpies de l'embaràs i del seu fill. És errònia la idea que cal menjar per dos.
Els aliments es divideixen en tres grans grups:
Proteïnes: Les necessita el fetus per a créixer, ja que formen els seus teixits.
Hidrats de carboni o sucres: Aporten energia.
Greixos: Produeixen calor, i protegeixen i guarden les reserves.
Cal mantenir una proporció adequada entre hidrats de carboni, greixos i proteïnes. També són necessaris els minerals (calci, fòsfor, ferro) i les vitamines.
No cal fer règim, però sí que és necessari tenir en compte algunes normes:
L'alimentació ha de ser variada per tal de garantir la quantitat de vitamines i minerals suficients per a la nutrició i desenvolupament del fetus. Tot i així pot ser que li receptem vitamines i minerals en forma de pastilles, en alguns dels períodes de l'embaràs (en els quals augmenten els requeriments).
S'ha de donar més importància a la qualitat dels aliments que no pas a la quantitat.
La dieta de l'embarassada ha d'incloure: (diàriament)
Aproximadament 3/4 de litre de llet o l'equivalència en derivats.
Vegetals, crus o cuits, dues o tres vegades al dia.
Fruita fresca, un o dos cops al dia.
Una ració de carn, peix i pollastre.
Un ou.
Tres o quatre llesques de pa.
Una o dues cullerades d'oli d'oliva.
Eviteu els aliments conservats o prefabricats.
Condimenteu els aliments de forma senzilla, tot evitant els fregits, els guisats i les espècies. És bo que eviteu al màxim les coses salades.
Cal que feu 3 o 4 menjades al dia. Procureu mastegar bé i no "picar".
L'aigua és el líquid més adequat (1l. a 1 1/2 l.). Eviteu les begudes gasoses, dolces o alcohòliques.
Dotze punts diaris de la dieta:
Una bona dieta assegura tot el millor per al teu fill i per a tu.
En cas de nàusees i vòmits
Mengeu amb freqüència i poca quantitat.
És preferible que siguin aliments sòlids i freds o bé a temperatura ambiental.
Si esmorzeu al llit, pot ser que eviteu les nàusees matinals.
Mengeu, segons la gana que tingueu. Cal evitar menjar per força.
En cas d'augment excessiu de pes
Elimineu la sal de cuina i els aliments salats o conservats (en qualsevol forma).
Controleu el consum d'hidrats de carboni com pa, fècules i cereals (tot el que en base sigui gra).
Disminuïu el consum de greixos. Suprimiu la mantega, i procureu que la llet i els formatges siguin baixos en greix.
Guiseu de forma senzilla, i substituïu els fregits per bullits i rostits.
El millor líquid és l'aigua o sucs naturals.
No mengeu fora d'hores.
Restrenyiment
Beveu un o dos gots d'aigua en dejú, cinc minuts abans del desdejuni.
Augmenteu el consum de fruita natural, de vegetals crus i de verdura cuita.
Ingeriu una o dues cullerades de segó de blat o menjeu el pa integral, que augmentaran el volum de les defecacions.
Aliments aconsellables durant l'embaràs:
Amanides.
Fruita fresca.
Formatges.
Pa integral.
Carn de vedella i d'aus, rostida.
Verdura.
Ous.
Iogurt.
Peix blanc, rostit o bullit.
Llet.
Margarina.
Aigua mineral sense gas.
Aliments que han de limitar-se durant l'embaràs:
Productes de xarcuteria.
Fregits en general.
Peixos greixosos.
Salaons.
Salses.
Carn crua o fregida.
Líquids alcohòlics.
Peixos fumats.
Picants.
Fècula en excés.
Espècies.
Dolços o bombons.
Sucres.
Xocolata.
Líquids gasosos.