Consells a l'embarassada


Higiene personal: Durant l'embaràs hi ha un augment de les secrecions en general (suor, fluix, etc.).Per això cal mantenir la dutxa o el bany diari. Per la regió genital cal usar sabons neutres, líquids i no irritants.

La higiene normal és suficient per als mugrons i arèoles mamàries.

En cas que aparegui flux abundant de color o olor anormal, cal avisar al metge.

Clivelles cutànies: Es pot hidratar la pell de les regions abdominals, glúties, lumbars i mamàries amb cremes i locions hidratants. No és tan important la qualitat del producte que es faci servir, sinó la constància amb què s'apliqui. 

També és molt important, per a evitar les clivelles cutànies, no guanyar un pes excessiu i que la grandària del fetus sigui suportable per la teva constitució.

Neteja de la boca: És necessària després de cada àpat.

Cal consultar el dentista en iniciar l'embaràs i es pot procedir als tractaments que calgui.

Vestits: Han de ser amplis i còmodes. La roba ha de descansar a les espatlles. Cal evitar les compressions, sobretot a nivell de les cames i cuixes. Per això no es recomanen els mitjons, i les mitges han de ser fins a la cintura.

Els sostenidors han d'aguantar fermament els pits, ja que els pot deformar per l'augment de volum i pot fer mal d'esquena.

La faixa sols és recomanable quan el fetus és molt gran o hi ha bessons o, quan l'esquena fa mal i no es corregeix amb una gimnàstica adequada o fent natació.

Les sabates han de ser còmodes, no han d'oprimir els peus i els talons no han de ser gaire alts i de base àmplia (per evitar ensopegades i caigudes).

En algunes embarassades amb problemes circulatoris a les extremitats inferiors aconsellarem l'ús de mitges elàstiques.

Esport: Es poden seguir practicant els esports que es feien abans de l'embaràs, sempre que no siguin competitius ni violents. Cal moderar l'esforç.

Si habitualment no es fa esport, és recomanable la natació, la bicicleta de passeig i les caminades (sobretot al final de l'embaràs).

Repós: Cal dormir vuit hores diàries. També és bo fer la migdiada és convenient. Sempre que descansis procura tenir les cames una mica aixecades, sobretot al final de l'embaràs.

Viatges: En els embarassos normals es pot viatjar sempre, tenint en compte de fer parades de descans relativament sovint si es va en automòbil o utilitzant el mitjà mes còmode i ràpid.

Relacions sexuals: Excepte en alguns casos que ja indicarà el metge, es poden mantenir durant tot l'embaràs.

Tabac: L'embarassada no ha de fumar. Si és fumadora ha de mantenir-se per sota de les deu cigarretes diàries, procurant abandonar-ho als sis o set mesos d'embaràs.

Alcohol: L'embarassada no ha de beure alcohol. Té totalment prohibides les begudes d'alta graduació. El vi, cava o cervesa es poden beure en quantitats molt moderades.

Medicaments: Cal evitar qualsevol medicament que no hagi receptat o aconsellat el metge.

Sol i raigs ultraviolats: L'embarassada s'hi pot exposar amb moderació.

Conclusions:


Cal fer:

Dormir 8 hores diàries i, si es pot, fer una petita migdiada.

Sortir a passejar cada dia.

Utilitzar roba còmoda i sostenidor.

Observar higiene diària escrupolosa.

Prendre alimentació variada, moderada i a les hores.

Passar el control mèdic periòdic de l'embaràs.

Procurar viure l'experiència maternal amb optimisme.


Cal evitar:

Practicar esports i exercicis violents.

Treballar excessivament.

Sobrealimentar-se.

Fer viatges llargs i pesats.

Fumar i beure alcohol.

Prendre medicaments que no hagin estat receptats pel metge.

Acceptar i seguir consells de gent no especialitzada.


Tornar als documents