Consells sobre exploració i patologia mamària


Introducció:

La mama és un òrgan que pateix canvis constantment. Canvia durant el cicle menstrual, l'embaràs, la lactància i la menopausa. Aquests canvis poden originar problemes, la majoria sense transcendència, però alguns poden ser tan importants com el càncer de mama, que segueix sent una de les causes més freqüentes de mort entre les dones.

Aquest document intenta informar-te sobre cóm reconèixer els diferents canvis que poden aparèixer en la mama, que són origen de preocupació, i sobre tot el significat de dits canvis. T'explica les diferents exploracions que s'utilitzen pel seu diagnòstic, i a més a més t'informa pas a pas sobre la manera d'autoexplorar-te, que és una de les pràctiques més importants que pots fer per la teva pròpia salut.


Exploració mamaria:

Les anomalies que apareixen a la mama són en la seva gran majoria descobertes por l'examen físic, ja sigui por la pròpia dona o por el metge. Des de sempre, la clau, perquè el tractament tingui èxit radica en gran manera en descobrir les tumoracions en fases molt inicials i per això és crucial l'autoexploració. A més, les dones tenen que ser examinandes un cop a l'any pel ginecòleg, incloent dintre de la revisió ginecològica l'exploració de la mama.

L'exploració que realitza el metge en el control anual no substitueix l'autoexamen. La majoria dels tumors (90%) són descoberts por la pròpia pacient.

Tens que examinar-te les mames un cop al mes (després de la regla). Amb això coneixeràs a la perfecció la forma i tacte de les teves mames, ajudant-te a descobrir molt aviat els canvis que puguin aparèixer.


Autoexploració mamària

L'autoexamen mamari té que realitzar-se als pocs dies d'haver passat el període menstrual, ja que en aquest moment la mama està menys engruixida. També té que realitzar-se durant l'embaràs i la menopausa, ja que amb l'edat augmenta la freqüència del càncer (al voltant del 85% de les dones amb càncer de mama tenen més de 40 anys).


Com fer l'autoexploració mamària

1) Té que realitzar-se sempre amb bona il.luminació, de peu o asseguda, davant d'un mirall i amb els braços aixecats sobre el cap. Vigila les depressions o plecs de la pell, les retraccions dels mugrons i els canvis en la mida i la forma del pit.

Repeteix el mateix amb les mans als malucs i amb els braços en alt.


2) Estirada sobre l'espatlla, amb el braç esquerra aixecat al costat del cap, palpar la mama esquerra amb la mà dreta realitzant cercles, començant des de la part més alta de la mama i seguint por tota la zona externa en sentit de les agulles del rellotge. Quan arribis altre cop a la part alta, realitza el cercle més petit i així successivament fins estar segura d'haver reseguit tota la mama.


3) Examina la zona del mugró de la mateixa manera i comprova si existeix alguna secreció espontània.

Examina també la zona de l'axil.la, ja que en ocasions conté teixit mamari.


4) Repeteix la mateixa exploració a l'altre costat.


¿Què tens que buscar?

Moltes dones tenen bonys a les mames. L'important és observar quelcom, nou o poc freqüent com:


- Nous bonys.

- Depressions.

- Plecs.

- Enduriment sota de la pell.

- Retraccions del mugró.

- Sagnament o sortida espontània de líquid pel mugró.

- Qualsevol altra anomalia del mugró o de la pell.


Exploració


Si notes qualsevol d'aquestes alteracions tens que contactar amb el teu metge, que disposa d'exploracions complementaries que t'ajudaran a arribar a un diagnòstic definitiu del teu procés.


Ecografia:

L'interior de la mama pot ser estudiat amb ultrasons, poden informar de la localització, mida i característiques de les maçes de les mames, determinant si són solides o líquides o si presenten algun tipus de sospita, orientant si és precís realitzar altres exploracions.


Mamografia:

És la tècnica radiològica utilitzada en l'estudi de la mama. És el millor mètode del que disposem per detectar precoçment el càncer de mama, essent en aquest moment quan el tractament té més èxit.

Aquest mètode ens permet detectar alteracions de la mama quan no són diagnosticades més que per rajos X, ja sigui per la seva mida o por la seva profunditat.

Al voltant d'una de cada onze dones desenvoluparà un càncer de mama al llarg de la seva vida, augmentant el risc amb l'edat. Por això és convenint que la mamografia passi a ser una exploració rutinària a partir de certa edat.


Les dones amb els factors de rics següents:


- Antecedents familiars de càncer de mama.

- Haver patit un càncer de mama.

- No tenir fills.

- Presentar algun tipus de patologia mamària.


deurien realitzar-se mamografies a partir dels 35 anys.

Les dones sense factors de rics, deurien ser sotmeses a una mamografia, amb periodicitat a criteri mèdic, a partir dels 40 anys.


Totes les dones tenen que ser objecte d'una mamografia anual a partir dels 50 anys. Amb això, la mortalitat per càncer de mama disminuiria un 30%.

L'exposició a la radiació no és perillosa, ja que amb els equips i tècniques emprats a l'actualitat, la dosi de radioactivitat és mínima, considerant que la radiació rebuda en una mamografia seria el 0.1% dels nivells de radiació a la que se sotmet una persona, naturalment, durant un any.

Quan la mamografia descobreix alguna alteració, es pot completar l'estudi amb la punció aspirativa amb agulla Fina i la biòpsia. De cada cinc tumoracions descobertes, quatre seran benignes.


Punció aspirativa amb agulla fina

Consisteix en introduir una agulla fina dintre de la tumoració, aspirant el seu contingut, sigui sòlid o líquid, amb el que s'obté una mostra apta per l'estudi citològic o anatomo-patològic.


Biòpsia

Consisteix en l'extirpació quirúrgica de part o de tota la massa sospitosa. L'estudi microscòpic d'aquesta part del teixit, és l'únic mètode definitiu per conèixer la naturalesa exacta de la lesió.


RECORDA:


Tu ets la teva millor font de prevenció. Autoexplorat les mames mensualment, tal com t'hem exposat anteriorment.

Consulta amb el teu metge en presentar alguna anormalitat i realitza el teu control ginecològic anual amb estudi mamari inclòs.

Les malalties de la mama seran més fàcils de curar quan més aviat es descobreixin.


Tornar als documents