La menopausa: una nova etapa de la vostra vida


Què és la menopausa?


El climateri és el període de la vida de tota dona en el qual es produeixen una sèrie de canvis importants en el seu organisme, produïts pel cessament de la funció dels ovaris i, en conseqüència, per l'acabament de la producció d'hormones per part de l'ovari i finalització de la funció reproductora i per l'augment de la producció d'hormones d'altres glàndules, que condicionen modificacions tant de l'aparell genital com d'altres parts de l'organisme femení.

En el decurs del climateri apareix la menopausa, que vol dir senzillament desaparició permanent de la menstruació o "regla".

La menopausa no és, però, un fenomen brusc, sinó que va precedit per un període, més o menys llarg ( 4 o 5 anys ), de canvis graduals en el ritme i l'abundància de les menstruacions. Per això s'accepta que fan falta 12 mesos sense menstruació per dir que existeix la menopausa.

Tant el climateri com la menopausa constitueixen una etapa fisiològica, és a dir, natural, en la vida sexual i reproductora de tota dona.


Quan apareix la menopausa?


Pot tenir una edat d'aparició variable. De manera aproximada s'esdevé entre els 45 i 55 anys (abans dels 45 anys es calcula que ha aparegut en una tercera part de les dones, i en totes abans dels 55 anys). Quan desapareix la regla abans dels 35 anys s'anomena menopausa precoç, i és un cas que cal estudiar detalladament.


Per què arriba la menopausa?


La causa fonamental és l'esgotament dels òvuls dels ovaris i, en conseqüència, un descens progressiu de llurs funcions, fins a l'aturada definitiva. En néixer, la dona poseeix en els seus ovaris tots els òvuls que necessitarà en la seva vida reproductiva. En arribar a la pubertat, comencen a madurar aquests òvuls i a produir-se hormones sexuals (estrògens i progesterona). Durant la seva vida els anirà usant fins a arribar precisament al seu cessament, o sigui al climateri. El resultat final és que no hi haurà ovulació, ni tampoc es segregaran hormones ovàriques, desapareixerà la regla i la dona deixarà de ser fèrtil.


Quins símptomes poden aparèixer?


Tot el quadre clínic, si apareix, està motivat per aquesta falta d'hormones sexuals, que dóna lloc a modificacions de tipus local i general.


Símptomes locals en l'aparell genital: L'ovari es fa més petit i es torna fibrós, la vagina es fa més curta i se n'aprima la paret, alhora que desapareix part de la secreció vaginal, que provoca la sensació de "vagina seca". El greix de la zona vulvar (llavis majors i menors) disminueix i també el pèl dels pubis. Aquests canvis també poden afectar els mitjans de sustentació dels òrgans pelvians.

Per tot això exposat pot aparèixer tot un ventall de símptomes, entre els quals destaquem picor vulvar, molèsties durant les relacions sexuals (disparèunia), prolapse dels òrgans genitals i infeccions més freqüents de l'àrea gènito-urinària. Fins i tot pot haver-hi disminució del desig sexual.

La pell, en general, es torna menys elàstica i més seca. Hi ha atròfia i pèrdua de consistència de les mames.


Símptomes generals:


Crisis de sufocacions: És potser el símptoma més freqüent; consisteix en una sensació de calor brusca que puja des del pit fins a la cara i el coll, que de vegades s'acompanya de sudoració i envermelliment. Són del tot benignes, però de vegades molt molestes per a les dones; no tenen tractament eficaç. Poden durar cinc anys o més. També pot haver-hi sudoracions nocturnes i insomni.

Osteoporosi: Es defineix com a pèrdua de la quantitat de massa òssia, encara que l'os sigui del tot normal, que de vegades es pot manifestar per dolors ossis inespecífics. El descens dels estrògens sembla contribuir a accelerar-la o agreujar-la, i a la llarga augmenta el risc de fractures òssies.

Malaltia càrdio-vascular: Abans de la menopausa, les dones tenen menys risc que els homes de patir problemes cardíacs i circulatoris. Darrera la menopausa, el risc de malaltia càrdio-vascular augmenta. Els estrògens i la progesterona ajuden a evitar alteracions en els nivells de colesterol, causa de moltes malalties del cor i de la circulació saguínia. Aquest i altres beneficis han confirmat que hi ha un efecte protector de les hormones davant d'aquestes malalties (hipertensió arterial, arterioesclerosi, etc.).

Altres símptomes: Encara que menys freqüents, són el caràcter irritable, depressió, mal de cap (cefalea), dolors sense cap causa orgànica i aparició més freqüent de diabetis, obesitat, si bé no s'ha pogut establir clarament el paper que la desaparició dels estrògens juga en aquests trastorns.


Cal tractar la menopausa?


Pot semblar paradoxal tractar una situació que considerem normal. Això no obstant, s'observa que un tractament hormonal senzill és aconsellable per tal de combatre els símptomes que puguin aparèixer. Per exemple, l'experiència ha demostrat que l'administració d'estrògens és de gran eficàcia en el tractament de l'osteoporosi, quan aquesta comença a manifestar-se.


Què cal fer per a reduir els problemes derivats de la menopausa?


Dieta: Una dieta equilibrada, baixa en calories i rica en vitamines i minerals, sobretot en calç, és sempre recomanable i més encara en aquesta època de la vida.

Tranquil.litat: Un somni tranquil i reparador és sempre beneficiós. Procureu descansar i alliberar-vos de l'estrès i de les tensions.

Exercici: Juntament amb una dieta adequada, l'exercici és la millor manera de mantenir el to muscular. A més a més, determinats exercicis estan recomamats per tal de disminuir el desenvolupament de l'osteoporosi.

Teràpia hormonal substitutiva: Independenment d'allò que mengeu, com dormiu o de exercici que feu, podeu veure-us afectades pels símptomes de la menopausa, resultat de la carència hormonal. La teràpia hormonal substitutiva és la solució per a molts problemes de la dona menopàusica.


Què és la teràpia hormonal substitutiva?


Fa més de quaranta anys que s'usa la teràpia hormonal substitutiva en dones menopàusiques. El fonament d'aquesta teràpia és administrar-vos les hormones que els vostres ovaris han deixat de produir i així proporcionar a l'organisme allò que necessita.

Hi ha beneficis immediats de la teràpia, com la desaparició dels fogots, de les sudoracions i de la possible depressió associada a aquests símptomes. També us procura unes relacions sexuals més agradables i preveu les coïssors i infeccions vaginals.

A llarg termini, el tractament prevé l'osteoporosi i les malalties càrdio-vasculars. També facilita la regulació dels nivells de colesterol en sang.

Les dosis d'estrògens i progesterona que s'administren són les mínimes necessàries per tal d'evitar les conseqüències de la menopausa i obtenir els beneficis desitjats, tot això amb un mínim de risc.

Les contraindicacions per al seu ús són escasses i els controls requerits excedeixen en molt poc als que tota dona, tractada o no, cal que segueixi amb el seu ginecòleg.

Tant la prescripció com el control han de ser fets pel vostre metge.

Per tal de protegir-vos els ossos i el cor, cal fer la teràpia tants anys com el vostre ginecòleg cregui necessàri. El tractament no ha d'interrompre's ni abandonar-se sense consultar-lo.


Contracepció en la menopausa.


És molt important que durant el climateri la dona continuï gaudint d'una sexualitat plena i, per tant, val la pena dir uns mots sobre contracepció en aquesta etapa.

Cal usar un mètode anticonceptiu durant l'etapa prèvia a l'establiment de la menopausa i seguir-lo almenys durant dotze mesos després de la desaparició de la regla.

Es desaconsella la píndola pel risc vascular que comporta i sembla que el mètode idoni podria ser el dispositiu intrauterí (DIU) o els preservatius o diafragmes amb cremes espermicides, sempre que no existeixi contraindicació mèdica.


Quines possibilitats ofereix aquesta etapa?


A desgrat de la gran quantitat de mites que l'envolten, la menopausa s'ha de viure com una etapa més del procés natural de l'ésser humà. Els problemes esmentats, encara que reals, no són ni molt menys generalitzats i, d'altra banda, no estan únicament relacionats amb aquest fet natural, sinó que dependran molt de la manera de viure´ls de cadascú.

Hi ha tot un seguit de possibilitats per a posar remei eficaç a les dificultats que aquesta etapa comporta. Un bon assessorament mèdic quan calgui i l'adopció d'estils de vida sans (alimentació equilibrada, exercici físic, etc.) poden fer de la menopausa el començament d'una nova vida. Cal, doncs, preparar-nos per a viure-la plenament.


Tornar als documents