Dieta baixa en àcid úric
Dieta amb restricció d'àcid úric.
Aliments que cal suprimir de la dieta:
- Embotits, xai, porc, aus de caça, ronyons, fetge, cervells, llengua i tripes.
- Brous de carn i concentrats de carn.
- Peix blau com ara: anxoves, sardines, truites de riu, carpes, salmó, seitó, arengades, bacallà.
- Marisc i crustacis.
- Xocolata i cacau.
- Alcohol.
Aliments que s'han de limitar:
- Carns ( de pollastre, de vedella, de conill ) i peix ( com a màxim 200 gr/dia ).
- Col-i-flor, espàrrecs, espinacs, bolets, xampinyons, llegums ( llenties, cigrons, mongetes seques...).
- Formatges.
- Cafè , te.
Aliments permesos ( cal combinar-los entre ells ):
- Fruites, totes.
- Fècules, ( patates, pastanagues...) totes.
- Farines, totes ( farina de blat de moro, farina de blat, pa normal, pa integral,...).
- Ous.
- Verdures, totes excepte les verdures limitades en l'apartat anterior.
- Sucres, tots ( mel, sucre blanc, sucre morè, confitura, pastisseria...).
- Mantegues, margarines, oli ( oli d'oliva, oli de soja, oli de blat de moro...).
Recomanacions generals:
S' ha de fer a poc a poc, amb control mèdic, i fent analítiques de control tot sovint.
És bo reduir la ingesta de fècules, farines ( patates, pa...) i sucres.
No feu sucs, guisats, estofats ni fregits.
No abuseu dels condiments ni de les espècies.
Mengeu sempre a les mateixes hores, sense saltar-se cap àpat i procurant mastegar bé els aliments.
Eviteu els àpats copiosos.
Eviteu els àpats molt condimentats.
Beveu un mínim de 2 litres d'aigua al dia (repartits durant tot el dia però sobretot al matí en dejú i a la nit abans d'anar a dormir, beveu-ne un parell de gots ).
Eviteu la pràctica d'esports violents.
Eviteu situacions d'estrès.
Cal que us responsabilitzeu de realitzar bé la dieta.
Exemple de dieta:
Esmorzar: Pa amb tomàquet ( un panet petit de 50 gr. ) i 30 gr. de formatge o pa amb mantega i melmelada o confitura.
Un suc de fruita ( taronja ), i si es vol es pot guardar per a mig matí.
Un cafè amb llet i sucre ( si es vol ).
Dinar: Una tasseta de brou vegetal o puré de verdures.
Un plat de verdura o una amanida.
Un tall petit de carn o peix ( 100 gr. ) i per acompanyar la carn es pot posar una mica d'arrós, pasta, patates...
Fruita del temps o préssec amb almívar o poma al forn.
Una llesca de pa.
Berenar: Fruita o iogurt o sucs de fruita.
Sopar: Un bol de brou vegetal.
Carn, ous o peix ( 150 gr. ) acompanyats d'amanida verda.
Una peça de fruita.
Una llesca de pa.