L'alletament: Algunes indicacions que et poden ajudar a començar bé


Quins són els beneficis d'alletar a un nadó?

Alimentar al teu fill amb llet materna li dóna molts beneficis. La llet materna és rica en aliments nutritius. Ajuda a protegir al nadó contra les infeccions. També ajuda a prevenir que el nadó pateixi al·lèrgies.
L'alletament matern també té beneficis per a tu. És una pràctica neta i simple, no necessites rentar biberons o fer mescles de pols i aigua. És el sistema més barat per alimentar al teu bebè. Ajuda a contraure i disminuir el teu úter a mida natural després d'haver estat estirat per l'embaràs. Retarda el retorn de les regles (encara que no s'ha de comptar amb això per prevenir un embaràs). Ajuda a donar-te temps per estar amb el teu fill.


Figura 1

Com començar a alletar al teu fill?

Amb la mà lliure posa el dit polze a la part superior del teu pit i els altres dits a la part baixa. No toquis l'arèola (la part fosca al voltant del mugró). Aquest és el lloc on estaran els llavis del bebè. Toca suaument els llavis del teu fill amb el mugró fins que ell obri la boca ben oberta. Posa-li el mugró totalment a dintre i acosta el bebè contra el teu cos. Això li permet prémer els conductes de la llet sota l'arèola.
Quan el teu bebè està "connectat" correctament, els seus dos llavis tenen que estar sortits (no sobre les genives), com si fes un petarrell, i estar a sobre de quasi tota l'arèola. En lloc de sentir sorolls de com un petó sorollós, tens que escoltar bullicis de passar la llet, en baix volum. La barra del teu bebè pot ser que es mogui amunt i avall. Si sens dolor mentre ell està lactant, probablement no està ben "connectat".
El nas del teu bebè pot estar tocant el pit mentre està lactant. El nas dels nadons està dissenyat per permetre que l'aire pugui entrar i sortir en aquest cas. Però si estàs preocupada, perquè el teu bebè no pugui respirar fàcilment, pots pressionar suaument el pit, a prop del nas del nadó, per donar-li més espai i permetre-li respirar fàcilment.


Com he d'agafar el nadó mentre l'estic lactant?

Per agafar el bebè hi ha diverses maneres. El bebè no té que voltejar el cap o forçar el seu coll per alimentar-se.
En la posició de "bressolar" tens que posar el seu cap sobre l'articulació del teu braç. Fes-li recolzament de la seva esquena amb la resta del braç i càrrega el seu "culet" amb la mà. El Bebè estarà estirat de costat amb la seva cara mirant-te.
En la posició de "pilota de futbol americà" tens que posar el bebè sota el teu braç com una pilota de futbol americà, amb el seu cap descansant sobre la teva mà. El cos es recolza sobre l'avantbraç.

Figura 2

També pots allitar-te de costat, amb la cara del bebè cap a tu. Posa uns coixins per recolzar el teu cap i espatlla. Aquesta i l'anterior són bones posicions si t'estàs recuperant d'una cesària o una episiotomia.

Figura 3 Figura 4

Que és la pujada de la llet?

Pot sentir com una picor en el pit i la llet començarà a sortir per si sola, pel pit que no estàs fent servir, segons o minuts després de començar a alimentar el teu fill. Aquests són els signes de la pujada de la llet i vol dir que la teva llet està llesta per sortir.
La pujada de la llet fa el procés de l'alletament més fàcil per a tu i pel teu nadó. La pujada de la llet també pot succeir si és hora de donar el pit al teu fill i encara no ho has fet, si escoltes el teu bebè plorar o penses sobre ell.
La pujada de la llet pot ser tant forta que pot ser que el teu bebè s'ennuegui. Si això és un problema, pots extreure una mica de llet a mà per iniciar la vinguda abans de començar a alimentar el nadó.

Que pots fer si els mugrons se t'irriten?

És més fàcil prevenir la irritació que tractar-la. La causa més comú de la irritació és que el bebè no "connecta" adequadament.
Si el bebè no es "connecta" adequadament, necessites començar de nou. Per retirar el bebè del teu pit, primer cal aturar la succió, posant un dels dits pel costat de la boca del bebè i posant-lo entre les genives.
No posis límit al temps que estaràs alletant al teu fill. Això no evita la irritació dels mugrons, sols no permet que els conductes mamaris dels teus pits no es buidin totalment i pot acabar amb inflor i dolor. El fet de posar compressions amb gel granissat en els mugrons abans d'alletar, pot ajudar en alleugerir les molèsties.
Algunes dones noten que col·locar cremes de lanolina i olis de vitamina E en els seus mugrons ajuda a calmar la molèstia. Si fas servir aquestes cremes o olis cal que et netegis bé el mugró abans de tornar a donar el pit.
Telefona al teu metge si tens una àrea vermellosa, dolorosa o molt sensible en els teus pits, una àrea plena de líquid dolorós, i si tens febre o et sents adolorida. Aquest poden ser simptomes d'una mastitis o infecció del pit.

Prevenció/cura dels mugrons irritats

Quan cops haig de donar el pit al meu bebè?

Alimenta el teu fill, tants cops com ell vulgui. Això pot ser entre 8 a 12 cops cada dia o més. La quantitat que el teu bebè vulgui menjar cada dia i la freqüència pot canviar cada cop que el bebè passi un pic de creixement. Aquest es donen, més o menys, a les 2 i 6 setmanes de vida, i altre cop als 3 i 6 mesos.
Deixa que el teu fill lacti fins que estigui satisfet. Això pot durar entre 15 a 20 minuts de cada pit. Tracta de donar-li de mamar els dos pits cada cop que lacti.

Els senyals que es donen quan el bebè està alletant correctament són:

Com és pot augmentar la llet dels pits?

Si penses que el teu bebè necessita més llet, augmenta el nombre d'alletaments al dia. També és molt important que descansis i t'alimentis bé. Dóna-li temps al teu cos, perquè s'adapti a les necessitats del teu bebè.
No li comencis a donar cereals o altres fórmules de menjar per a bebès. El teu bebè no necessita menjar sòlid fins que compleixi entre 4 a 6 mesos. Si ho fas, ell no tindrà tanta gana i no voldrà tanta llet en els alletaments. Això farà que la quantitat de llet en els teus pits disminueixi.

Que has de menjar?

El més important és que mengis una dieta ben equilibrada, amb molta calç. És a dir: Fruites i vegetals, cereals complets i pa, carns i productes làctics com llet i formatge. Necessitaràs rebre suficients calories, més o menys, 500 calories més que la teva dieta normal, i necessitaràs beure molt més líquids. Una dieta equilibrada inclou 5 porcions de llet o productes lactis cada dia. Així tindràs prou calç. Parla amb el teu metge sobre prendre suplements de calç si la teva dieta no en conté prou.

Quins aliments has d'evitar?

Si penses que algun aliment fastigueja al teu fill, deixa'l de menjar. Els aliments amb gust amargant poden alterar el gust de la llet. La cafeïna i l'alcohol poden entrar a la llet, així que cal limitar la quantitat que se'n begui. Els medicaments i drogues poden entrar a la llet. No prenguis res sense consultar al teu metge. També evita fumar tabac. El tabac pot causar que produeixis menys llet.

Mastitis o infecció del pit

Si tens febre, dolor al pit i/o el pit vermell, inflat i/o calent, pots tenir una infecció del pit o mastitis. Per Alleujar la mastitis cal:

- Consultar el teu metge, perquè et recepti el tractament adequat, sobretot si tens calfreds i febre continuada durant 2 dies.

- Posar-te compreses d'aigua tèbia alternant-les amb compreses d'aigua freda, diversos cops al dia.

- Donar el pit, al menys cada 2 hores, fins i tot amb el pit afectat. No deixar en cap cas de donar el pit.

- Si cal el pit afectat es buidarà, durant el dos dies següents, i llençarà la llet.

- Descansar, prendre algun analgèsic i molts líquids.


Tornar als documents